Monday, June 14, 2010

suara2 muslimah 1

salam perjuangan buat semua sahabat2 yang bekerja keras dalam berdakwah...tidak kira dalam apa jua bentuk dakwah yang dilakukan, semoga bersabar dan teruskan perjuangan itu...

sudah sehari berlalu selepas 3 hari aku mengikuti kursus pra-perkahwinan di kolejku (Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor)...selama 3 hari, bermacam-macam tips dan nasihat dari ustaz dan ustazah. aku bangga menjadi warga kuis. mana tidaknya, di saat pelajar2 universiti yang lain sibuk mencari sesuatu di luar tetapi dalam kuis berbagai perkara boleh dilakukan...boleh bershopping, boleh beriadah, boleh memancing, boleh mendapat ilmu akhirat mahupun duniawi dan bermacam2 lagi. sebenarnya bukan ini aku ingin ceritakan tetapi tentang pengalamanku ketika mengikuti kursus pra-perkahwinan itu sendiri.

sahabat2ku, setiap yang bernyawa pasti akan melalui kematian dan begitu juga dengan berpasangan. tiada dalam dunia ini, makhlukNya tidak mahu berpasangan. malah, haiwan sendiri pun mahu berpasangan tetapi lainnya dengan manusia...ciptaan Allah yang Maha Hebat.

wahai sahabatku, setiap manusia mahukan kebahagiaan tetapi kebahagiaan yang dimiliki hanya seketika berbanding kesengsaraan...mengapa?lihatlah dirimu sendiri, wahai penilai kebahagiaan...lihatlah orang2 disekelilingmu...mengapa dirimu tidak bahagia..?mengapa orang2 disekelilingmu tidak merasai kebahagiaan..?hatimu sengsara dan hati2 orang disekelilingmu juga menderita...

ketahuilah sahabatku, hatimu sengsara dan hati2 orang disekelilingmu juga menderita...ini kerana hatimu tiada mengingati Allah SWT juga jarang merindui Rasulullah SAW....kenapa?ada mengatakan, " aku mencintai Allah dan aku juga mencintai Rasulullah..." tetapi jalan yang mana kamu mencintai Allah dan Rasulullah? adakah dengan solatmu ataupun kamu sekadar mengikut sunnah Rasulullah berkahwin lebih dari satu...?

wahai sahabatku, kalau itu yang kamu banggakan...bukan itu yang Allah SWT kehendaki kerana dalam Kitab Allah (al-Quran) telah beberapa kali berpesan dan mengingatimu supaya 'bersyukur' atas nikmat yang diberi...nikmat yang bagaimana?lihatlah dirimu sendiri, kejadianmu, kemiskinan dan kekayaanmu, hidupmu dan lihatlah alam ciptaan Allah ini...itu semua adalah nikmat yang diberi oleh Allah. jangan kamu mengatakan Allah tidak memberi rezeki kepada kamu kerana pengakuan itu menghina Allah SWT atas setiap takdirNya...mana mungkin Allah membiarkan hambaNya sengsara dan menderita...mana mungkin Allah tidak membantumu dan mana mungkin Allah tidak mengasihi hambaNya...sedangkan dalam surah At-Taubah,dipertengahan ayat ke-40. Allah berfirman,yang bermaksud :

" Jangan kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama dengan kita..."

Allah sentiasa bersama dengan kamu wahai sahabatku...susah dan senang kamu, Allah sentiasa dekat denganmu.kamu dalam kesulitan malah kamu dalam kegembiraan juga Allah bersamamu. dengan itu, bersyukurlah kerana Allah masih menyayangimu dan berbaik sangkalah pada Allah.

JAGALAH HATIMU

Rasulullah saw bersabda,

" sesungguhnya Allah tidak melihat kepada jasad dan rupa-rupa kamu, tetapi dia melihat kepada hati-hati kamu." 

rupamu, hartamu, ibadahmu, ilmumu dan sebagainya yang Allah beri padamu...itu adalah sekadar fitnah duniawi. walau cantik dan hodohnya rupamu itu tidak menjamin dirimu dalam rahmat Allah SWT...walau kamu mempunyai berjuta-juta harta dan berpuluhan ribu rumah dan keretamu tapi itu tidak menjamin mu untuk mudah melalui sirratul mustaqim...walau sebanyak mana ibadahmu tetapi hatimu tidak ikhlas hanya untuk pandangan umum itu tidak menjamin dirimu menjadi pengikut Rasulullah saw...dan walau banyak mana pun usahamu untuk berjaya dalam mengejar dan mempelajari ilmu tetapi ilmu itu untuk kepentingan dirimu sendiri bukan hanya semata-mata berniat untuk Allah itu bukan menjamin dirimu tergolong orang-orang arif...buatlah sebanyak mana kamu mampu tetapi kamu lupa kepada Yang Memberi dan ingkar pada Yang Maha Melihat...kamu telah menzalimi dirimu sendiri.

ingatlah sahabatku, dunia yang kamu cinta ini adalah sementara kejadiaannya dan akhirat yang kamu benci adalah selama-lamanya. lindungilah wajahmu itu dengan bersyukur kepada Allah, jadilah seorang pemberi sedekah dengan niat yang baik kerana hartamu hanyalah amal yang ikhlas, buatlah sebanyak mana ibadahmu dengan niat hanya untuk membalas pemberian dariNya iaitu bersyukur atas nikmatNya dan carilah ilmu dimana-mana kerana ilmu Allah itu terlalu luas tetapi dengan niat untuk mendekatiNya bukan untuk kepentingan dirimu sendiri.

CINTA, SYUKUR DAN FAQIR

Balaslah CINTA Allah dengan berSYUKUR dan kamu akan merasai dirimu itu FAQIR hanya Allah lebih berkuasa atas semua kejadianmu dan alam ini.

jika rumahtanggaMU runtuh, jadilah tiang untuk menahannya kerana kamu mampu untuk menahannya...jika rumahtanggaMU tiada kebahagiaan, carilah kebahagiaan dalam kehidupanmu...jika rumahtanggaMU itu hilang rasa kasih sayang, carilah cintaMU yang sebenar sebelum malapnya nyalaan rindu...

ingatlah pesanku, andai suatu ketika nanti Rasulullah saw datang melihatmu sebagai umatnya...apakah tindakanmu?fikir-fikirkanlah...jika kamu tidak bersedia, apakah kematian juga kamu masih tidak bersedia?

dari hati ke hati, andai dirimu rasa bahagia maka bersyukurlah kerana itu nikmat Allah SWT...andai dirimu merasai derita maka ingatlah Allah SWT sentiasa bersamamu...kamu tidak berada keseorangan.

No comments: