Sunday, December 18, 2011

cinta yang terpendam


" Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa
 namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan keampunanMU
dan sifat pemurahMU
dan kebebasan daripada nerakaMU
dan juga syurga bersama-sama penghulu seluruh manusia
kami mohon padaMU
mohon sangat padaMU dari sudut hati kami yang amat dalam..."  


Sudah lama bicara hati ini terpendam, semakin dilupakan tetapi terlalu banyak cerita yang ingin dikongsikan demi cintaNya yang tidak pernah terpadam. Wahai pemilik jiwa, ketahuilah tubuh yang bersama-sama kalian ini akan pergi ke tempatnya dan kalian akan kembali semula kepadaNya. Bila nyawa berpisah dengan tubuhnya, bagaimana nasibku? inilah yang ku pendam selama ini, berbulan-bulan aku memikirkannya....cukupkah amal yang ku lakukan ini? ikhlaskah amal yang ku bawa? redhakah DIA dengan segala perilaku yang ku hadapkan?

Ketahuilah pemilik hati, aku semakin bingung memikirkannya. Semalam suatu peristiwa hidup yang perlu dilupakan, ia tidak akan kembali walau seribu titisan air mata mengalir kerana kekesalan. Dan hari ini adalah sebuah cerita yang benar-benar berlaku dan akan menjadi misteri sehingga ke esok harinya. Adakah aku masih ada harapan?


Mereka sibuk dengan hal dunia, aku takut dan semakin takut kerana.....di akhirat kelak aku tidak dapat menjawap segala pertanyaanNya. adakah akan ku jawap, aku lakukan segala urusan itu keranaMu ya Allah...ikhlaskah hatiku? atau aku lakukan kerana aku rasa 'wujud diri', aku 'hebat', aku yang paling 'alim', aku yang 'berkuasa', aku 'kaya' dan aku..aku..aku.. " Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku
aku tidak sedar akan kesombonganku
aku tidak lihat ketakburanku
aku tidak nampak keaibanku
aku tertipu selama ini aku leka,lalai dan lupa akan kejadianku
Ya Tuhanku, bantulah aku ke jalan yang benar..."

Cinta ini bermula dengan sebuah perjalanan yang penuh onak dan duri. Ketahuilah penilai jiwa, setiap nafas yang dihembus itu sentiasa bertasbih kepadaNya. Dengarlah suara-suara itu, ia ketandusan cinta Ilahi. Ia tercari-cari kebenaran yang akan mewarnai kehidupan mereka. Adakah kalian mengerti akan bahasa rindu mereka? kalian tidak akan memahaminya kerana kalian berada dalam sebuah rumah yang gelap. kalian jauh untuk memahaminya...bahasa cinta Ilahi terlalu halus dan sangat halus. Hanya mereka yang memahaminya akan merasai cintaNya. Cinta itu berada dalam kegelapan tanpa disinari cahaya yang memukau. Cinta itu perlu dikeluarkan kerana ia telah berjanji pada Ilahi suatu masa dulu. Ingatkah kalian akan perjanjian kalian padaNya dalam surah al-A'raf, ayat 172 yang bermaksud :

“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu mengeluarkan dari sulbi (tulang belakang) anak cucu Adam keturunan mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap ruh mereka (dengan berfirman kepada mereka): ‘Bukankah Aku ini Tuhanmu?’. Mereka menjawab: ‘Betul, (Engkaulah Tuhan kami), kami bersaksi’. (Kami lakukan yang demikian itu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan; ‘Sesungguhnya Kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini’”.

Perjanjian kalian dengan Allah SWT telah termaktub dalam kitab suci ini. Kalian dijadikan bukan untuk cintakan dunia tetapi untuk beribadah kepadaNya. Kalian boleh mengambil dunia tetapi jangan mencintainya. Pengakuan kalian adalah bukti bahawa kalian pernah berjanji akan mentauhidkanNya. adakah perjanjian itu hanyalah sebuah perjanjian sahaja? tiadakah ada rasa kekesalan tidak dapat membuktikan perjanjian tersebut? wahai pemilik hati, masa kita semakin singkat berbanding saat-saat yang lalu. Walaupun kita masih muda, tidak bermakna kita akan hidup untuk esok hari. Kembalilah kepada yang benar, dirimu akan damai dengan mengingatiNya.

dari hati ke hati...luahan ini hanyalah dari hati yang bingung, jiwa yang tercari-cari kebenaran...maafkanlah jiwa ini.

No comments: